>SarpsborgModellen har fått utmerkelse i europeisk innovasjonskonkurranse

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

SarpsborgModellen har fått utmerkelse i europeisk innovasjonskonkurranse

Publisert: 22.11.2017 Av: Maren Engebretsen

Sarpsborg kommune ved Enhet kompetansesenter rus og psykisk helse, har utviklet en modell for å hindre generasjonsoverføring av psykiske vansker og rusproblemer. Modellen får gode tilbakemeldinger i europeisk innovasjonskonkurranse.

SarpsborgModellen innebærer samtidig behandling og forebygging. Målgruppen er gravide eller spedbarnsmødre, som har rusrelaterte problemer og/eller psykiske vansker. Den innebærer en ny måte å jobbe på hvor målet er å forebygge at barna får de samme utfordringene som foreldrene har hatt.

SarpsborgModellen fikk denne uka en utmerkelse for god praksis, «Best Practise Certificate», i en innovasjonskonkurranse i regi av European Public Sector Award(EPSA). Det var 150 innsendte forslag i år, og 34 deltagere fikk utmerkelsen «Best Practice Certificate».

- Dette er en stor anerkjennelse. Vi har jobbet mye med SarpsborgModellen, og vi ser en stor forskjell for de vi hjelper. I tillegg tror vi dette har en stor økonomisk gevinst for samfunnet, sier enhetsleder Berit Dahle ved Enhet kompetansesenter rus og psykisk helse.

- Jeg er veldig stolt over kommunens ansatte, de er dyktige, og her har vi gode resultater som kommer innbyggerne til gode. At vi nå har blitt lagt merke til i en europeisk innovasjonskonkurranse, betyr veldig mye for oss, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

«Jobb smartere»-innovasjon

Innovasjonsrådgiver Frode Alne Bohlin sier at i Sarpsborg kommune er det mange enheter og team som er gode på å arbeide innovativt og nytenkende.

- Jeg synes det er ekstra fint at «SarpsborgModellen» er det vi kaller en «Jobb smartere»-innovasjon. De har ikke fått tilført mange penger eller tatt i bruk avansert teknologi, de har bare funnet en ny og smartere måte å jobbe på, forklarer han.

Juryens tilbakemeldinger

Juryen i den europeiske innovasjonskonkurransen gir gode tilbakemeldinger til SarpsborgModellen. De skriver at det var en overbevisende søknad med et godt eksempel på «Best Practice».

  • «Det som er nytt med modellen er hvordan man forstår og nærmer seg utfordringer med psykisk helsehjelp. Den inntar et radikalt perspektiv på generasjonsoverføringer og lager ikke et skille mellom behandling og forebygging».
  • «SarpsborgModellen er og kan være den beste modellen som finnes for denne endringen av perspektiv. Den er med sikkerheten av den mest ambisiøse. Bærekraftighet og overførbarhet vil i stor grad være avhengig av om modellens suksess opprettholdes til tross for endringer i personalet».

SarpsborgModellen

SarpsborgModellen inneholder følgende elementer:

  • deltagelse i ukentlig mor-barn gruppe
  • mødre intervjues om deres egen oppvekst/barndom og tilknytningserfaringer
  • deltagelse i Circle of Security kurs for foreldre (Trygghetssirkelen)
  • individuell behandling for mødre
  • systematisk veiledning for mødrene

Utprøving av SarpsborgModellen begynte i 2013, og den er fortsatt under utvikling.