>Skal bygge framtidens ladeløsning for elbiler

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Skal bygge framtidens ladeløsning for elbiler

Publisert: 17.01.2019

Hos vitensenteret Inspiria på Grålum skal selskaper for energi og teknologi, forskningspartnere og Sarpsborg kommune bygge et helt nytt ladekonsept for elbiler i løpet av 2019. Torsdag 17. januar var næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på besøk og fikk vite mer om satsingen.

Arbeidet har navnet «Inspiria Charge Court». Løsningen er det første av sitt slag i Europa og ENOVA har bevilget fem millioner kroner i støtte til prosjektet.  Konseptet som nå skal realiseres vil bli en del av INVADE, et internasjonalt forskningsprosjekt som er ledet av Smart Innovation Norway i Halden. I tillegg til personer fra dette miljøet er Østfold Energi, Fortum Charge & Drive, Schneider Electric, Sarpsborg kommune og flere aktører med som aktive partnere i prosjektet.

- Vi er stolte over dette som setter Østfold for alvor på kartet med smarte løsninger for framtidens byer, sier Geir Endregard direktør ved Inspiria og hovedansvarlig for prosjektet.

Prosjektet er en del av Smart City - satsingen i Sarpsborg og Smart Mobilitet Grålum som er et utstillingsvindu for smarte mobilitetsløsninger. Samlet etableres 40 ladeplasser som også gjør dette til det største stedet for elbillading i Østfold, når det etter planen åpner desember 2019.

- Dette blir antakelig den «smarteste» ladeløsningen som er laget og da passer det godt å etablere det et sted der vi også kan skape begeistring for teknologi og realfag hos kommende generasjoner, sier Endregard.

Ulike ladesystemer

«Inspiria Charge Court» blir en ladepark for elbiler hos Inspiria på Grålum med ulike ladesystemer og framtidens ladeteknologi. Her blir det:

  • Smart lading – tilpassede ladevalg for forskjellige brukere.
  • Felles område for forskjellige operatører.
  • Innovative løsninger med solenergi og lokalt kraftverk.
  • Demonstrasjonsanlegg for tekniske så vel som markedsmessige nye løsninger.

Det skal ferdigstilles desember 2019. Prosjektrammen er 14,8 millioner kroner. Her kan brukere velge mellom forskjellige tilbydere og ladeløsninger. Anlegget vil produsere energien selv fra et nytt solcelleanlegg på taket på Inspiria. Avhengig av ladebehov og hvor lenge man vil parkere kan man enten kjøpe eller også i enkelte tilfeller få betalt for å gi strøm tilbake til strømnettet. Anlegget vil ha egen batteriløsning for egenprodusert energi og effektlager, og vil utnytte den nye V2G standarden for elbiler som muliggjør kjøp og salg av strøm fra elbilene.

- Det kan sees på som en delingsøkonomi for elbiler.  Her kan vi dekke et behov i markedet med kortreist fornybar energi. Med Inspirias plassering rett ved E6 og stor gjennomstrømming av besøkende, samtidig som mange arbeidstakere på Grålum har elbiler, er dette et ideelt sted å etablere et slikt nytt konsept sier Oddmund Kroken, administrerende direktør i Østfold Energi, som skal være forretningsansvarlige for løsningen.

- Med «smart lading» får vi blant annet testet om vi kan redusere effekttopper og strømforbruket ved elbillading. Dersom alt går etter planen kan dette bli noe vi i neste runde kan ta ut i markedet, avslutter Kroken.

Unikt i Europa

Prosjektet har fått skryt fra ENOVA og partene er tydelig på at uten ENOVA støtte ville dette blitt vanskelig.

- Det finnes ingen tilsvarende løsninger i hele Europa», sier professor Bernt A. Bremdal. Han jobber i Smart Innovation Norway og ved Universitetet i Tromsø, og har vært sentral i utformingen av konseptet.

"Inspiria Charge Court" utnytter et helt nytt forretningskonsept for å dekke ulike ladebehov ved hjelp av helt ny teknologi og standarder for lading, styring og kontroll, sier han.

EU-kommisjonen legger stor vekt på at europeisk forskning i prosjekter som INVADE oppnår næringsmessige og samfunnsmessige gevinster. Inspiria Charge Court er et eksempel på dette. Den innovasjonen som skal realiseres på Grålum vil følges nøye av kommisjonen og vekke stor, internasjonal oppmerksomhet, også fordi Norge er et anerkjent foregangsland når det gjelder elektrifisering av all trafikk.