>Tiårsmarkering for 22. juli 2011

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Tiårsmarkering for 22. juli 2011

Publisert: 08.07.2021

Hvordan ble det norske samfunnet endret av terrorhendelsene 22. juli 2011? Hvordan er bevisstheten om hendelsene i Norge i dag? Har debattklimaet endret vilkårene for ytringsfriheten?

Det er i år ti år siden terrorhendelsene i regjeringskvartalet og på Utøya. Det var et angrep vi ikke trodde vi skulle få se i Norge. Nordmenn var rettmessig sjokkerte, men reagerte på en måte som forbløffet mange i verden.

Ut på natta til 23. juli skrev da 18 år gamle Helle Gannestad på Twitter: «Når en mann kan forårsake så mye ondt – tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen».

Ordene ble siden sitert av flere. Blant annet av statsminister Jens Stoltenberg under gudstjenesten i Oslo domkirke. 25. juli ble det arrangert rosetog i Oslo sentrum og flere andre steder i landet. Det er anslått at omkring 1 million nordmenn deltok i markeringene. Fra scenen på Rådhusplassen i Oslo henviste også kronprins Haakon til Helle Gannestads tweet, da han sa: «I kveld er gatene fylt av kjærlighet».

Mange trodde at nordmenns kollektive reaksjon i møte med et grufullt terrorangrep skulle føre til økt toleranse og en varig endring i måten vi ytrer oss på overfor våre medborgere.

Program

22. juli 2021 arrangerer Olavsdagene i Sarpsborg, i samarbeid med Den norske kirke og i samråd med Støttegruppen 22. juli, en minnemarkering.

Markeringen vil være todelt, med en minnegudstjeneste i Sarpsborg kirke kl 15.00 med påfølgende kransenedleggelse ved 22. juli-monumentet i Kirkeparken i Sarpsborg sentrum. Dette vil skje ca kl 15:30/16.00.

Senere på dagen arrangerer Olavsdagene en samtale som tar for seg hvordan terroranslagene preger Norge i dag, og hvordan debattklimaet har utviklet seg det siste tiåret. Samtalen vil ledes av tidligere NRK-journalist Håkon Haugsbø.

I samtalen deltar blant andre Elise Bjørnebekk-Waagen, nåværende stortingspolitiker for Østfold Ap som selv var på Utøya i 2011, filosof og forsker Henrik Syse og FpU-formann Andreas Brännström. Samtalen avsluttes med en konsert med Daniel Kvammen.

Arrangement og billetter Sarpsborg scene

Arrangementsstart: kl.18.00 Sted: Sarpsborg scene.

Arrangementet er gratis og billetter hentes ut på https://sarpsborg.ticketco.events/no/nb/e/22_julimarkering_samtale_og_konsert

Om Olavsdagene

Olavsdagene er en årlig festival som eies og drives av Sarpsborg kommune. Vår visjon er «Vår fortid fortelles og vår framtid skapes i Olavs by». Sarpsborg ble grunnlagt av Olav Haraldsson i 1016 og Olavsdagenes mål er å gjøre historien fra vikingtida og fram til i dag relevant for vår tid. Årets tema for festivalen er «Kulturmøte og endring» og festivalen arrangeres i perioden 16. til 30. juli.