>Unngå frosne rør

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Unngå frosne rør

Publisert: 10.01.2024

Med kulden vi har hatt over tid, er det mange som opplever problemer med vannrørene sine. I denne saken kan du lese hvor du kan unngå at rørene og vannmåleren din fryser i kulda.

Når vann fryser til is, øker volumet – og i et lukket rør vil trykket stige helt til noe brister. Og har du vannmåler i hytte, bolig med krypkjeller eller i en kjeller? Da bør du kanskje gjøre noen ekstra tiltak for å unngå at vannmåleren fryser i stykker i kulda. Blir den ødelagt er det nemlig du som abonnent som er ansvarlig.

Blant tingene du kan gjøre for å forhindre at rør og vannmåler fryser i stykker, er:

  • Unngå at det blir for kaldt i rom med rørledninger. Sørg for at temperaturen holder over ti grader. I kjellere med vannrør bør ikke temperaturen være lavere enn 5 grader.
  • Vannrør trenger god isolering, så ikke plasser de i kalde kjellere, kalde gulv eller i tak/loft hvor temperaturen kan krype under tre grader
  • Lukk vinduer og ventiler i nærheten av vannrør på det kaldeste, og unngå kald trekk
  • Steng stoppekrana om du skal være borte lenge, og få gjerne noen til å se til huset ditt
  • Tøm og steng vannet i utekran før frosten setter inn på høst/vinter
  • Sørg for at vannledninger ligger på frostfri dybde og er godt isolert for frost
  • Rør bør tømmes og stoppekran være stengt i hus og hytter som skal stå tomme om vinteren – og husk frostvæske i vannklosett og i alle sluk og vannlåser!
  • Monter en kuleventil m/dreneringsnippel foran vannmåler. (Obs - Autorisert rørlegger må montere dette)

Husk at forsikringsselskapet ditt ikke nødvendigvis vil betale for skader dersom du ikke har tatt forhåndsregler som nevnt over. 

Om uhellet er ute

Kommunen eier og drifter vannledninger som ligger i offentlig vei. Som huseier er du selv ansvarlig for vannrør derfra og til og i huset ditt.
Er vannrør allerede frosset, er det viktig at hovedstoppekranen er stengt før du starter opptiningen. Etter opptining åpnes hovedstoppekranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasje.
Er vannrør allerede skadet, er det viktig at du tar kontakt med rørlegger.

For flere tips og råd, se veilederen til Sintef.

Private lekkasjer etter vannmåler

Med jevne mellomrom er det fint å sjekke om du har lekkasje etter vannmåler. Dette sjekker du enkelt ved å se/høre om det drypper/renner i toalettet, dusjen, sikkerhetsventil på varmtvannsbereder og om utekran lekker.

Det er også lurt å sjekke vannmåleren når du vet du ikke bruker vann. Dersom vannmåleren teller når den ikke burde gjøre det, har du sannsynligvis en lekkasje.

Har du en lekkasje bør du altså kontakte et rørleggerfirma så snart du kan.