>Bibliotekkunsten er klar!

Innhold

Lin Wang. Foto: Aliona Pazdniakova

Kunstneren Lin Wang. Foto: Aliona Pazdniakova

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Bibliotekkunsten er klar!

13.05.2022

Det er Lin Wang sitt verk Vannkraft som er valgt til det nye biblioteket. Kunstinstallasjonen kan assosieres med et fossefall i hengende keramiske former. Koboltblått pigment fra flere land rundt om i verden skal hentes inn og påføres de 3200 kolber for hånd.

Kunstverket skal henge i «Lanternen» i den nye delen av biblioteket. «Vannkraft» blir hengende ned gjennom etasjene som til sammen er 16,6 meter høyt. Verket består av 3200 sylindriske, koboltblå kolber i keramikk, malt og glasert for hånd. Verket er transparent, noe som gjør at det spiller på lag med sollyset som vil skinne inn i rommet slik at og det vil endre karakter under ulike sol- og værforhold.

Les mer om det nye biblioteket som skal stå ferdig høsten 2023 her!

Verket vil bli et blikkfang i det nye biblioteket, og blir også synlig på kveldstid og fra utsiden av biblioteksbygningen.

Wang skal også lage kunst til «Sarpsborgen», et barnevennlig formidlingsrom i bibliotekets første etasje.

Bibliotekprosjektets kunstutvalg

Etter en lukket konkurranse med tre kunstnere, avgjorde bibliotekprosjektets eget kunstutvalg at Wang skal utvikle sitt verk Vannkraft til det nye biblioteket som åpner i 2023. Kunstverket er sterk metafor for elva, handel og det internasjonale, samtidig som det viser til Sarpsborgs industrihistorie med vannet som kraftkilde.

Kunstutvalget består av representanter fra Sarpsborg kommune, herunder bibliotek, politikere og administrasjon, samt kunstkonsulent fra Kulturbyrået Mesén.

Eget kunstbudsjett

I 2019 vedtok bystyret at 1 % av kostnadsrammen for byggeprosjekter i Sarpsborg kommune skal settes av til kunstformål. Dette er det første prosjektet som skal følge denne målsettingen.

Les mer om 1%-målet i kommunedelplan for kultur

Om verket

Kunstinstallasjonen er et abstrahert fossefall i hengende keramiske former. Koboltblått pigment fra flere land rundt om i verden hentes inn og påføres de keramiske kolbene for hånd. Dette gir kunstinstallasjonen en poetisk dybde – lik vann fra flere elver som møtes i store hav, er det i installasjonen fargen fra alle verdens hjørner som sammensmeltes og danner et sammenvevd teppe av farger.

Dette understreker også Sarpsborg bibliotek som et sted der flere kulturer sameksisterer. Bibliotekets dagsaktuelle funksjon som arena for forståelse, formidling og sameksistens sammenfaller med en århundrelang fortelling om globalisering og kulturutveksling. På samme måte som at biblioteket stimulerer både kunnskap og nysgjerrighet, gir kunstverket rom for oppdagelse og gjenoppdagelse.

Om kunstneren

Lin Wang (f. 1985, Zi Bo, Shan Dong, Kina) er utdannet i kunststudier med vekt på skulptur ved China Academy of Fine Arts og Kunst- og designhøgskolen i Bergen, men hun jobber også med performance og video. I sine skulpturelle verk kombinerer hun arv, tradisjon og uttrykk fra kinesisk og norsk kultur. Se kunstnerens hjemmeside her.