Dette ble bestemt i bystyret 19. juni 2025
Det siste bystyremøtet før sommeren behandlet en rekke saker. Her kan du lese om noen av dem.
Ønsker å inngå en intensjonsavtale med Fredrikstad
Sarpsborg og Fredrikstad har sett på flere muligheter til å samarbeide mer. Nå vil bystyret formalisere dette arbeidet. Målet er å skape bedre og mer kostnadseffektive tjenester for innbyggerne i begge kommunene.
Begge bystyrer vedtok i desember 2023 en viljeserklæring om samarbeid. Siden da har de vurdert samarbeid om flere tjenester, og nå ønsker bystyret å inngå en avtale som gir enda mer forpliktelse.
Samarbeidet skal utvikles trinnvis, og det er flere områder som er under utredning eller planlegges. Les hva som har blitt skrevet om dette tidligere:
Fortsatt økonomiske utfordringer
Bystyret behandlet tertialrapporten i sitt siste møtet før sommeren. Tertialrapporten gir en statusoppdatering til de folkevalgte om økonomi, investeringer og oppfølging av vedtatt handlingsplan og budsjett.
Drifts- og investeringsanalyse 2026 - 2035
For første gang fikk bystyret en sak om drifts- og investeringsanalyse til behandling. Fra og med budsjettåret 2026 skal det hvert år utarbeides en drifts- og investeringsanalyse som behandles av bystyret i juni. Analysen skal sikre sammenheng mellom årsberetningen, kommunens styringsdokumenter og handlingsplanen med årsbudsjett. Den skal belyse konsekvenser av endrede rammevilkår og demografisk utvikling, og gi en overordnet retning for kommunens økonomi og prioriteringer. Analysen har et 10-årig perspektiv, der usikkerheten øker jo lenger frem i tid man ser.
Drifts- og investeringsanalysen viser at Sarpsborg kommune står overfor store økonomiske utfordringer fram mot 2035, med et behov for å øke inntektene med 524 millioner kroner grunnet demografiske endringer. Det er lite sannsynlig at dette vil bli dekket av statlige overføringer. For å sikre bærekraftige tjenester må kommunen fortsette arbeidet med omstilling og effektivisering, blant annet gjennom digitalisering, smartere organisering, samarbeid og kompetanseutvikling. En endringsvillig organisasjonskultur er avgjørende, og ansatte, brukere og innbyggere må involveres. I tillegg må investeringer vurderes nøye for å unngå høy gjeldsgrad.
Det er definert tre hovedprioriteringer for handlingsplanen 2026–2029:
- Forebygging for barn og unge
- Videre arbeid med dreiing og omstilling
- Mobilisering av hele samfunnet gjennom frivillighet og samarbeid
Sterke reaksjoner på regionale planer
Fylkesutvalget i Østfold fylkeskommune vedtok 13.02.2025 å sende på høring forslag til tre
regionale planer:
- Regional plan for økt livskvalitet, deltakelse og likeverd, 2025-2040
- Regional plan for kompetanse og verdiskaping, 2025-2040
- Regional plan for areal og mobilitet, 2025-2040
Administrasjonen i Fredrikstad, Sarpsborg, Halden, Aremark og Hvaler kommuner har i fellesskap utarbeidet et saksframlegg og vedlegg med kommentarer til planene.
Planene er presentert i ett dokument, som til sammen har 19 delmål og 42 strategier for utvikling av Østfold frem mot 2040. Planene skal bidra til å nå FNs bærekraftsmål og skal samordne statens, fylkeskommunens og kommunenes virksomhet i fylket.
Planene legger til grunn de langsiktige utviklingsmålene mot 2040 vedtatt i regional planstrategi for Østfold i juni 2024. Blant disse er eksempelvis mål om at hensynet til naturen og planetens tålegrense skal være grunnleggende for all samfunnsutvikling i Østfold, at alle mennesker i Østfold skal ha verdige og meningsfylte liv, at Østfold skal ha høy sysselsetting og at fylket skal være en nyskapende, internasjonalt konkurransedyktig og mangfoldig næringsregion.
Kommunedirektørene i Søndre Østfold har vurdert forslagene til regionale planer og mener at disse innebærer en betydelig begrensning av det lokale selvstyret. I saksframlegget blir det også pekt på at planene er ressurskrevende, inneholder målkonflikter og kan svekke Østfolds attraktivitet som næringsregion. Kommunedirektørene anbefaler at planene utarbeides på nytt, særlig med endringer i retningslinjer og bestemmelser for areal og mobilitet. Hvis planene vedtas uten vesentlige endringer, mener kommunedirektørene også at de bør de bringes inn for departementet.
Bystyret sa seg helt enige i kritikken av de regionale planene, og gikk inn for å sende forslaget til høringssvar til fylkeskommunen.
Utbyggingsavtale for detaljreguleringsplan for Bjørnstadveien 50
For å gjennomføre reguleringsplanen for Bjørnstadveien 50 – del 1, er det utarbeidet en utbyggingsavtale mellom Sarpsborg kommune og Kalnes Eiendom AS. Avtalen fastsetter at utbygger skal både opparbeide og bekoste flere samferdselstiltak som skal overtas av kommunen, samt betale kontantbidrag for tiltak kommunen selv skal gjennomføre. Ved full utnyttelse av planen utgjør utbyggers bidrag over 10 millioner kroner. Avtalen har vært på offentlig ettersyn uten merknader, og kommunedirektøren anbefaler at den vedtas.
Her kan du lese saksframlegget om utbyggingsavtalen
Her kan du lese utbyggingsavtalen
Positive til hall over kunstisbanen
Sarpsborg bystyre sluttet seg til formannskapets innstilling og stiller seg dermed positive til at Sarpsborg bandyklubb bygger en hall over kunstisbanen ved stadion – forutsatt at det gis byggetillatelse. Målet er å sikre et helårstilbud for både organisert og uorganisert aktivitet.
Saken skapte stort engasjement i bystyresalen, og mange politikere tok ordet under den lange debatten. Naboers utfordringer ved gjennomføring av prosjektet, var blant temaene.
Se opptak av debatten her ved å klikke her.
– Jeg vil minne om at denne saken ikke er en byggesak eller behandling av reguleringsplanen. Det vi behandler i dag er en prinsipiell holdning til hvorvidt vi som kommune skal være åpne for dette initiativet, og vi skal legge noen forutsetninger for hvordan det eventuelt kan gjennomføres. For det er i reguleringsprosessen og byggesaken hvor naboer, høyder og avstander skal vurderes i detalj. Og det skal de, og det skal tas på alvor. Dette handler om å gi en tydelig politisk retning, og vi mener dette er et initiativ det er verdt å jobbe videre med og som kommunen bør stille seg positive til, sa Margrethe Motzfeldt (H) fra talerstolen.
Dersom hallen blir realisert, er kommunen villig til å overta bygget, men uten å bygge nye garderober i denne omgang. Idretten må selv stå for tilsyn ved organisert bruk. Driftsutgiftene må holdes på dagens nivå.
Skulle prosjektet stoppe opp, vil kommunen gå i dialog med bandyklubben om å dekke deler av reguleringskostnadene. Det er foreløpig anslått at disse kan komme på mellom 850 000 og 1,8 millioner kroner, ekskludert fagrapporter. Kommunen har tidligere bidratt med 200 000 kroner til planlegging.
Videre behandling av prosjektet og vurdering av eventuelle kostnadsbidrag skjer etter høringsperioden.
Vedtok flere reguleringsplaner
Bystyret vedtok også tre reguleringsplaner:
Merk at deler av disse tekstene kan være skrevet ved hjelp av kunstig intelligens, Copilot. Innholdet er kvalitetssikret av kommunikasjonsavdelingen.