>Egenberedskapsuke: Slik blir du bedre forberedt på krise

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Egenberedskapsuke: Slik blir du bedre forberedt på krise

Publisert: 27.10.2023 Av: Ole Christian Foss

Hvor godt forberedt er du dersom strømmen blir borte, eller været gjør at du isoleres i flere dager? Er du rustet til å klare deg selv? Det er verdt å øve!

Spørsmålene over er noe innbyggere i hele landet oppfordres til å ta med seg inn i Egenberedskapsuka, som arrangeres i uke 44, altså fra 30. oktober til 5. november.

Egenberedskapsuka er en landsdekkende kampanje som gjennomføres av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i samarbeid med kommuner over hele landet.
Målet er å gjøre deg mer robust og i bedre stand til å håndtere kriser og uventede hendelser.
Tema for årets kampanje er «Øve».

Vær beredt

De fleste av oss er helt avhengig av strøm i hverdagen; til oppvarming, lys, matlaging, varmtvann og elektriske apparater. Uvær, naturhendelser, sabotasje, tekniske problemer, terror eller krigshandlinger kan føre til at mange mister for eksempel strøm eller vann, og at det kan bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer.

Sjansen er kanskje ikke så stor, men det kan skje. Da bør du være forberedt.
- Vi oppfordrer alle til å øve og ta nødvendige grep for å styrke egenberedskapen. Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap, sier beredskapskoordinator i Sarpsborg kommune, Lise-Lotte Berglind.

Ved store hendelser og kriser som rammer mange, kan ikke alle få hjelp med en gang. Da må myndighetene prioritere hjelp til dem som trenger det mest.
Det betyr at mange innbyggere må være forberedt på å klare seg selv noen dager.
Øvelse gjør mester. Det gjelder også for krisehåndtering.

Sarpsborg kommune vil publisere ulike øvelser på våre nettsider og i sosiale medier gjennom uka. Du finner alle øvelsene nederst i denne saken!

- Tenk igjennom hva som kan skje, hvilke konsekvenser kunne det ha fått og hvordan nettopp din familie ville ha håndtert det. Finn ut hvem som kan trenge din hjelp og hvordan du kan bidra. Hvis det er utstyr du planlegger å bruke i en nødsituasjon, vær kjent med hvordan det brukes og sørg for at det virker, sier beredskapskoordinatoren i Sarpsborg kommune.

De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon.
Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål, sier Berglind.

Om krisen blir langvarig har dere med disse forberedelsene kjøpt dere tid og rom til å planlegge videre. Samtidig bidrar dere også til at de som trenger det mest kan få hjelp først.

Du finner komplett liste over hva du bør oppbevare og ha i beredskap her:
Eksempel på beredskapslager – SikkerHverdag.no

Utstilling på rådhuset og stand på torget

Kom gjerne innom servicetorget på rådhuset for å ta en titt på vår «utstilling» av et eksempel på egenberedskapslager som er lurt å ha hjemme. Der vil vi vise frem utstyr og mat, samt varmekilder og lyskilder som kan være til hjelp å ha på lager hjemme hvis man mister strøm og vann. Utstillingen er på plass gjennom hele uka.

Lørdag 4. november kl. 12-15, blir det dessuten mye aktivitet på torget, hvor innbyggerne kan treffe: Kommunen, Brannvesenet, Sivilforsvaret, Forsvaret/Heimevernet, Sanitetskvinnene, Røde Kors og Forsvarsforeningen.

Det vil være mye utstyr man kan se på og vi svarer ut alle de spørsmål som du måtte ha om egenberedskap.

I tillegg vil det avholdes noen konkurranser hvor det kan vinnes premier og det vil også være utdeling av vannposer til de som kommer innom vår stand.

Håper vi ses!

Mer informasjon

På denne nettsiden får du informasjon om beredskapsarbeidet i Sarpsborg kommune. Her kan du blant annet lese om egenberedskap og tilfluktsrom.

Øv selv!

Er du forberedt hvis noe skulle skje? DSB har laget fire ulike scenarioer som alle kan øve og teste seg selv på. 
Du finner alle scenarioene samlet her: Er du forberedt? 

Direktelenker til de fire scenarioene er: