>Flom i Sarpsborg

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Flom i Sarpsborg

Publisert: 11.08.2023

På denne siden finner du relevant informasjon om flom i Sarpsborg kommune.

Oppdateringer 

Klikk for siste nytt om flom i Sarpsborg:

25. august
Det er grønt nivå på både flom og skred i Sarpsborg, og daglige oppdateringer på denne siden avsluttes. 

24. august
Sarpsborg har nå gått fra gult til grønt nivå på både flom og jordskred.

Sarpsborg kommune oppfordrer fremdeles innbyggere til å melde i fra dersom de ser utglidninger eller annet som gjør de urolige etter flommen. Ring 69 10 80 00. 

23. august
Det er fortsatt flomvannføring i Glomma og status er gult nivå i Sarpsborg. Langs vassdrag i flomområdene kan stor vannføring fortsatt føre til utgraving av masser ved foten av skråninger. Rask senkning av vannstanden etter flom kan også forårsake lokale utglidninger.

22. august
Det er fortsatt flomvannføring i Glomma ned mot Sarpsborg. Vannføringen er synkende, men ventes å fortsatt være på gult nivå de nærmeste dagene. Situasjonen kan føre til erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Langs vassdrag i flomområdene er vannmetning i bakken høy. Dette opprettholder jordskredfaren. Langs vassdrag i flomområdene kan stor vannføring fortsatt føre til utgraving av masser ved foten av skråninger. Rask senkning av vannstanden etter flom kan også forårsake lokale utglidninger. Innbyggere oppfordres til å melde fra til kommunen dersom de ser noe som gjør de urolig i forbindelse med flommen. Ring 69 10 80 00. 

21. august
Vannføringen i Glomma er synkende, men ventes å fortsatt være på gult nivå de nærmeste dagene. Nedbøren som falt i helgen forlenge perioden med flomvannstand noe. Situasjonen kan medføre erosjonsskader og flomskader på utsatte steder.

Langs vassdrag i flomområdene kan stor vannføring fortsatt føre til utgraving av masser ved foten av skråninger. Rask senkning av vannstanden etter flom kan også forårsake lokale utglidninger.

20. august
Nedbør i helgen bidrar til å forlenge perioden med flomvannstand noe. Vannføringen i Glomma er likevel synkende. Det er gult nivå for flom og skred i Sarpsborg. 

Langs vassdrag i flomområdene kan stor vannføring fortsatt føre til utgraving av masser ved foten av skråninger. Rask senkning av vannstanden etter flom kan også forårsake lokale utglidninger.

18. august
Det er gult nivå på flom og skred, og det er meldt noe nedbør i området vårt i helgen. Selv om vannføringen i Glomma er synkende vil dette bidra til at perioden med flomvannstand kan forlenges noe. 

Langs vassdrag i flomområdene kan stor vannføring fortsatt føre til utgraving av masser ved foten av skråninger. Rask senkning av vannstanden etter flom kan også forårsake lokale utglidninger.

17. august
Det er nå gult nivå på både flom og skredfare i Sarpsborg. Vannføringen er på vei ned, og ventes å være på gult nivå de nærmeste dagene. Situasjonen kan medføre erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Området er svært følsomt for nye nedbørhendelser. Langs vassdrag i flomområdene kan stor vannføring fortsatt føre til utgraving av masser ved foten av skråninger. Rask senkning av vannstanden etter flom kan også forårsake lokale utglidninger.

Kommunen har stengt av apparatene i Glengshølen, og fraråder bading her. Se mer i vår facebook-status:

🚧 I forbindelse med at vannstanden senkes har kommunen valgt å sperre av apparatene som har stått i vann i Glengshølen. Også benker vil bli sperret av ettersom de kommer til syne igjen.

Det gjør vi fordi vi ønsker å spyle de skikkelig rene, og samtidig gå over og kontrollere at ingenting har blitt skadet under flommen.

🌊 Vi vil også sterkt fraråde alle å bade i Glengshølen.
Liv-Torill, som jobber med miljørettet helsevern i kommunen, tok denne uka bakterieprøve og siktmåling her, og selv om vannprøven ikke inneholdt bakterier nå, kan dette endre seg raskt. Vi fraråder bading både i Glengshølen og alle andre steder med vann fra Glomma fordi vannet er fryktelig grumsete og sikten forferdelig dårlig.

👉 Les mer om dette her: https://www.sarpsborg.com/aktuelt/glengsholen/

💙 Takk for at dere respekterer sperrebåndene, og lar være å ta apparatene i bruk til vi har gjort jobben vår. Og takk for at dere lytter til rådene våre, og legger badeturen dit det egner seg bedre.

Fortsatt god torsdag, Sarpsborg!

 

16. august
Det er fremdeles oransje nivå på flom i Sarpsborg. Vannføringen er synkende, og nådde i Øyeren v/Mørkfoss en topp på 103,29 moh. søndag. Situasjonen kan medføre omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Det er ventet regnbyger i varslingsområdet onsdag. Bygene ventes ikke å ha vesentlig betydning for vannføringsutviklingen, selv om området generelt er svært følsom for nye nedbørhendelser.

Mange har lurt på hvordan vi håndterer drikkevannet i Sarpsborg. Denne videoen forklarer mye:

FHI har gått ut med råd i forbindelse med bading:"Vann i naturen, som normalt er trygge for bading, kan ha blitt forurenset under flom eller kraftige regnskyll, og bading kan medføre smitterisiko.

Ikke bad under eller like etter regnskyll, varig nedbør eller oversvømmelser. Det kan være greit å vente minst 24 timer med å bade etter slike hendelser.
Ta hensyn til lokale forhold. Ikke bad hvis vannet er tydelig forurenset, eller hvis det kan være mistanke om at det er forurenset.
Unngå å bade med åpne sår, eller dekk til såret slik at det ikke kommer i kontakt med vannet. Bruk badesko."

15. august
Vannføringen ved Solbergfoss tirsdag kl. 09 er ca. 3000 m3/s. Dette er oransje nivå. Ved Solbergfoss kulminerte vannføringen søndag formiddag med omkring 3170 m3/s.
Vannføringen er synkende og på oransje nivå. Vannføringen ut av Øyeren ventes å holde seg på oransje nivå fram til torsdag, noe som medfører omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder.

Det er ventet regn i området vårt tirsdag og onsdag. Det er usikkerhet knyttet til mengder og plassering, og videre flomutvikling er svært følsom for hvor mye regn som kommer. Regnet kan til dels komme i form av kraftige byger. Disse kan gi vannføringsøkning i små og middels store elver. Langs vassdrag i flomområdene kan stor vannføring føre til utgraving av masser ved foten av skråninger. Rask senkning av vannstanden etter flom kan også forårsake lokale utglidninger.

I Sarpsborg er vi i full gang med å overvåke utsatte områder. Se vårt Facebook-innlegg:

14. august
Det er flomvarsel på oransje nivå i Sarpsborg. Videre er det gult nivå for skredfare. 

Gult nivå sier ifølge NVE at skredhendelser kan forekomme. Langs vassdrag i flomområdene kan stor vannføring føre til utgraving av masser ved foten av skråninger. Rask senkning av vannstanden etter flom kan også forårsake lokale utglidninger. 

13. august
Flomvarselet er nå oransje i Sarpsborg. Det er nedgradert fra rødt til oransje nivå fra og med søndag for Glomma nedstrøms Vorma. Årsaken er at vannføring og vannstand er i ferd med å kulminere (nå topp) på oransje nivå.Vannstanden i Øyeren v/Mørkfoss har stabilisert seg natt til søndag i underkant av 103,3 moh. Videre utvikling er følsom for hvor mye regn som kommer i løpet av den kommende uken.

Nyhet: Flomfaren er redusert - men beredskapen fortsetter

12. august
Nyhet: Fraråder bading i Glomma

Nyhet: Sperrer av Sarpsbrua for skuelystne

11. august: 
Nyhet: Forbereder seg på flom

Nyhet: Flomkart lansert

Flommen stiger fortsatt i Mjøsa og Øyeren. Flomtoppen er nådd for de små og middels store vassdragene, samt Gudbrandsdalslågen oppstrøms Mjøsa.  Ved Solbergfoss er det fredag målt 2954 kubikkmeter vann i sekundet, og det ventes å nå ca. 3350 på tirsdag. Flomtopp i 1995 var til sammenligning 3580 kubikkmeter vann i sekundet. 

10. august: 
Uværet Hans har medført store nedbørmengder lengre nord på Østlandet. I disse områdene er flomtoppen nådd. Nå er vannet på vei videre, og flomtoppen er anslått å nå Sarpsborg på mandag. Prognosen er i dag at det går mot en hundreårsflom, på nivå med flommen i 1995. Farenivået for flom er hevet til rødt nivå.

Nyhet: Fare for storflom

9. august:
Det er nå oransje farenivå på flom i Sarpsborg pga. stor vannføring i Glomma. 
Vannføringen er onsdag formiddag på høyt oransje nivå i mange bekker, elver og innsjøer. Det er ventet relativt lite regn i varslingsområdet onsdag. Vannføringen er fortsatt økende i Glomma nord for samløp med Vorma. Her ventes maksimum i løpet av onsdag/ torsdag på et oransje varslingsnivå. Lenger sør vil vannstand og vannføring fortsatt stige frem mot helgen, men også her på oransje nivåer. Vannstander og vannføringer på oransje nivå vil kunne føre til omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. 

8. august:
Det ventes mye nedbør også tirsdag. Nedbøren vil komme både som regn og regnbyger. Frem til tirsdag kveld er det ventet 40-60 mm. Lokalt kan det komme enda mer. Høyest timesverdier ventes å være over 20 mm på en time. Det er fremdeles gult farevarsel i Sarpsborg. 

7. august:
Det er ventes svært mye nedbør i dag, mandag. Nedbøren vil komme både som regn og regnbyger. Mest nedbør ventes fra mandag ettermiddag til tirsdag kveld, hvor høyest timesverdier ventes å være over 20 mm på en time. Det er gult farevarsel i Sarpsborg. 

6. august:
Meteorologisk institutt og NVE har oppgradert sine farevarsler på rødt nivå for store deler av Sør-Norge. Ekstremværet vil bringe med seg vind og ekstremt mye regn mandag og tirsdag. Det røde varselet gjelder Østlandet nord for Oslo, samt de østligste delene av gamle Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og sør i Trøndelag.

Det kan også bli mye nedbør i Sarpsborg, hvor varselet er satt til gult.

I tillegg til varselet for mye regn er det også sendt ut et gult farevarsel for flom i Sarpsborg.Konsekvensen av dette kan være lokale oversvømmelser og erosjonsskader i bekker og elver.

Oversikt over stengte veier og områder

Klikk for liste over stengte veier og områder i Sarpsborg i forbindelse med flom

Oppdatert: 4. september kl 15.20

  • Diverse apparater/benker Glengshølen. (Må spyles og kontrolleres før bruk).
  • Grillplass Tarris
  • Monumentet/utsiktsplass Sarpsbrua
  • Stengt ned til kraftstasjonen ved Sarpsfossen
  • Parkering forbudt langs innkjøring ved Tarris
  • Parkering forbudt begge sider bort til mølla - Møllegata kraftstasjon

Viktige telefonnumre

    • Er det fare for liv og helse? Kontakt politi (112), helse (113) eller brann (110).
    • Døgnåpne vakttjenester finner du her
    • Renner kjelleren din full av vann, er det forsikringsselskapet ditt du skal kontakte.

Konsekvens etter flom

Det er nå grønt nivå i Sarpsborg. Likevel ønsker vi å opplyse at flom som var på gult nivå  kan gi konsekvenser som oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur.

Høy vannmetning i bakken opprettholder jordskredfaren. Langs vassdrag i flomområdene kan stor vannføring føre til utgraving av masser ved foten av skråninger. Senkning av vannstanden etter flom kan også forårsake lokale utglidninger. 

Dette bør du gjøre i forbindelse med flom

  • Vurder forebyggende tiltak.
  • Sikre og flytt verdier bort fra utsatte områder. Rydd hage for grill, utemøbler, og andre løse gjenstander som kan bli tatt av flommen. Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller, garasje eller andre bygninger, bør gjenstander løftes opp fra gulvet. Sett ting i hyller, reoler og i plastbokser som tåler vann. Campingvogner, båter etc langs elver og bekker bør også sikres/flyttes. 
  • Hold dører og vinduer til kjeller og loft lukket.
  • Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner. 
  • Hold deg unna elver og bekker med stor vannføring - du kan bli tatt av vannet!
  • Hold deg unna bratte skråninger i flomområder. Det kan gå skred. 
  • Vær oppmerksom på erosjonskader når vannet trekker seg tilbake.
  • Meld fra til kommunen dersom du ser urovekkende ting i forbindelse med, eller i etterkant av flommen. (69 10 80 00)
  • Husk egenberedskap.Du har ansvar for din egen beredskap. Ved flom- og skredhendelser kan det oppstå utfall av strøm, drikkevann, internett og telefon. Veier kan bli stengt. Tips til egenberedskap finner på www.sikkerhverdag.no.
  • Sjekk veimeldinger (175.no)
  • Følg varsler på www.varsom.no og været på yr.no.

Under flom eller jordskred

  • Frarådes det å oppholde seg i nærheten av og kryssing av elver og bekker med stor vannføring.
  • Unngå bratte skråninger med løsmasser, og elver og bekker med stor vannføring, fordi erosjon langs elve- og bekkeløp kan utløse skred.
  • Unngå båtkjøring i elver med flomvannføring. Det kan flyte trær, rundballer og løse gjenstander i som har blitt tatt av flomvannet.
  • Unngå bilkjøring i områder med oransje og rødt farevarsel. Veger kan stenges pga. flom og jordskred.

Viktige nyhetskilder

Her kan du holde deg løpende oppdatert om analyser og nyheter når flom truer:

Flomkart

Kartet viser hvilke områder som kan bli berørt ved en 50-årsflom i Sarpsborg. 

 

Ser du noe urovekkende der du bor, i forbindelse eller i etterkant av flom, vennligst kontakt kommunen: 69 10 80 00.