>Forbereder seg på flom

Innhold

Fra målepunkt ved Baterød

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Forbereder seg på flom

Publisert: 11.08.2023

Kriseledelsen har sett på hvilke områder som de regner med at kommer til å bli rammet. Det utarbeides kart som viser hvilke eiendommer som kan bli utsatt for flom, og hvilke områder som kan bli isolert ved at bruer og annen infrastruktur blir oversvømt. Kartene er klare før kl 15.00 fredag, og vil bli lagt ut på kommunens nettside.

- Kartene viser en 200-års flom, og det er verst tenkelige utfall som jeg håper at vi skal unngå. Prognosene er usikre, men nå er viktig at vi forbereder oss, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje. – Nå må både innbyggere og kommunen sørge for å gjøre det vi kan i forkant, for å redusere skadene som flommen kan føre til.

 

  • Hold deg orientert om situasjonen
  • Ikke oppsøk flomutsatte områder
  • Er du utsatt for flom - sørg for god egenberedskap, og ha mat og vann og nødvendige medisiner tilgejgelig
  • Rydd gjenstander som kan bli tatt av flommen på eiendommen og i kjelleren.

Les mer på vår faktaside om flom

Ikke utdeling av sandsekker

En del innbyggere har spurt om de kan hente sandsekker hos kommunen. Kommunen stiller ikke med sandsekker eller annet flomvern til private. - Vi må bruke de sandsekkene som vi har til å sikre enkelte av kommunens objekter, sier Tommy Kruse, konstituert direktør teknisk.

Innbyggerne som trenger sandsekker må derfor ta ansvar for å skaffe det selv. Det er viktig at de som er utsatt for flom tar kontakt med forsikringsselskapet sitt.

Skaffer oversikt

Forberedelsene som kommunen gjør nå handler i stor grad om å skaffe oversikt og etablere kontakt med en rekke andre aktører, som fylkeskommunen, Bane NOR, NVE, næringslivet, landbruket og så videre. I en akutt situasjon er det viktig å ha tett dialog og gjøre avklaringer raskt på tvers av etater og organisasjoner.

Kommunen jobber også med å forberede rutiner for evakuering, og planlegge for hvordan publikumshenvendelser skal håndteres.

- Vi har også kontakt med frivillige organisasjoner, som Røde Kors og Sanitietskvinnene. De gjør alltid en god og viktig innsats i kriser, og vi er heldige som har slike ressurser som alltid stiller opp, sier Martinsen-Evje.