>Sommerlesetips fra biblioteksjefen og en bibliotekar

Innhold

Lesetips fra biblioteksjefen
Lesetips fra bibliotekar

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Sommerlesetips fra biblioteksjefen og en bibliotekar

Publisert: 23.06.2022

Biblioteket har åpent igjennom hele sommeren, før de flytter inn i det midlertidige biblioteket ved torget i august. Du kan dermed fortsatt låne bøker både i sommer og mens byggeprosessen pågår. Her er noen sommerlesetips!

Se åpningstider ved bibliotekene her.

Les om det nye biblioteket her.

Sommerlesetips fra biblioteksjef Anette Kure

Mine sommerlesetips er disse tre bøkene. To bøker jeg har lest og en bok jeg har spart til ferien, fordi jeg har så store forventninger til den.

Riad Sattouf: Fremtidens araber, Barndom i Midt-Østen (del V 1992-1994)

Sattouf er en fransk serieskaper. I denne serien forteller han om sin barndom og oppvekst i Frankrike og i Syria, med fransk mor og syrisk far. Faren blir stadig mer distansert fra franske og vestlige ideer og tanker, og mer opptatt av det arabiske, sin bakgrunn og den arabiske islamske kulturen. I bok 5 går Riad fortsatt på skole, og faren har flyttet fra dem og reist tilbake til Syria. Det er fint tegnet, uttrykksfullt og lekent. Det kan se naivt og enkelt ut, men det er en dybde og et alvor i fortellingen. Samtidig er det masse humor og kjærlige observasjoner. Et tidsbilde og en fortelling om å vokse opp i to kulturer, foreldres forventninger og det å finne sin plass i familien, blant venner og i samfunnet. Jeg anbefaler hele serien varmt!

Hilde Susan Jægtnes: Jeg grunnla de forente stater

Fjorårets vinner av Brageprisen. Dette handler om Alexander Hamilton, den begavete fattiggutten fra slavekolonien St. Croix som ble helt sentral i opprettelsen av det som ble USA og som ble USAs første finansminister. Om ambisjoner og talent, om konflikt og løsninger, om familie og vennskap, om krig og svik, om ordets makt og om lojalitet og kjærlighet. En skattkiste av en bok. Rett og slett en lesefest.

Linn Ullmann: Jente, 1983

Ullmanns nyeste roman er bok to i det som skal bli en erindringstriologi hvor forfatteren behandler minner og hendelser fra eget liv litterært. Første bok var romanen De urolige. I denne romanen tar hun utgangspunkt i hendelser på begynnelsen av 1980-tallet, hvor en 16 år ung jente reiser til Paris med en tretti år eldre fotograf, for å bli fotomodell. Linn Ullmann er en av mine favorittforfattere, som skriver tekster som er lette og medrivende, som er kloke og tankevekkende. Dette tror jeg kommer til å være en av de beste leseropplevelsene i 2022.

Sommerlesetips fra bibliotekar Merethe Næss

Det er tre ganske så forskjellige bøker, men alle er interessante på hvert sitt vis. Det er fortellinger som både berører og underholder.

«Rom 66» av Hedda Robertsen

– Dette er en roman som handler om fem kvinner, hvor alle har sine grunner til å forlate de livene de lever. Hovedpersonen er en ung kvinnelig forfatter som vil reise til et kloster i Frankrike, men tilfeldighetene vil ha det til at hun ender opp på et lite, slitt strandhotell. Der møter hun fire andre kvinner, de tenner et bål i hotellhagen og deler sine livshistorier med hverandre. Det er en litt absurd fortelling, men det stilles interessante spørsmål om å finne seg selv som menneske.

«Hva jeg gjorde med pengene» av Maren Skolem

– En ungdomsbok som anbefales selv om du ikke er ungdom lenger. Boka er lettlest og medrivende, men handler egentlig om et alvorlig tema. Det er en slags Metoo-historie, der hovedpersonen har opplevd et overgrep. Fortellingen er utformet som et langt, unnskyldende brev til Medietilsynet. Johanne, hovedpersonen, har nemlig mottatt pengestøtte for å lage en reportasje fra europaturneen til et populært band. Men det blir ingen reportasje, Johanne har en helt annen agenda. Hun skal passe på lillesøsteren sin. For i bandet spiller den sjarmerende gitaristen Torjus, som Johanne vet er farlig.

«Feminin gange» av Molly Øxnevad

– Dette er en øyeåpner av en bok! Den handler om Tor og Liam som skal kjøre fra Stavanger til Oslo i en gammel varebil. Liam skal på et viktig møte på Rikshospitalet, han er nemlig trans og har behov for kjønnsbekreftende behandling. Dette er en fortelling om to menn, hvordan de begge forholder seg til kjønnsroller og hverandre, og hvor krevende det er å være normbrytende. Romanen har et klart budskap: veien til Rikshospitalet er lang og kronglete.