>Sammen om en trygg 17. mai-feiring

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Sammen om en trygg 17. mai-feiring

Publisert: 15.05.2024 Av: Cecilie Sommer-Mathiesen

Medarbeidere fra både kultur og helse i kommunen, politiet, Fellesverket 1016 og natteravnene trår til for å bidra til en trygg 17. mai for barn og ungdom i Sarpsborg.

Med skyfri himmel og sommersol som oppladning, nærmer det seg årets store festdag når nasjonaldagen feires 17. mai.

Årets nasjonaldag er på en fredag, og det er inngangen til en langhelg med pinse. Det kan bety ekstra feiring, men den skal være trygg. Kommunen er i samarbeid med politiet og natteravnene klare til å gjøre en forebyggende innsats for å sikre en best mulig opplevelsen av 17. mai for alle. Det håper de også foreldre og byens innbyggere vil være med og bidra til.

Ekstra innsats

Utviklingen viser stadig mer fyll på nasjonaldagen, ikke bare blant de unge - men også foreldrene.

- Vi er bekymret for at det blir mer bruk av alkohol på 17. mai, og at det oppstår utrygge situasjoner. Vi ønsker en trygg feiring i hele Glomma-regionen, sier SLT-koordinator Tone Faale. Hun vil holde kontakten med Fredrikstad kommune og politiet om situasjonen gjennom hele nasjonaldagen. Fredrikstad kommune vil også gjennomføre oppsøkende arbeid for å forebygge alvorlige hendelser på 17. mai. 

- La 17. mai være barnas dag, oppfordrer medarbeidere fra kommunen, politiet og natteravnene. 

Skal ut i gatene

I Sarpsborg er det lagt til rette for flere ekstra tilbud til de unge i sentrum i år, med to åpne fritidsklubber og konsert på kvelden.

Se også: Flere ungdomstilbud 17. mai

Mange av byens frivillige, lag, foreninger, korps og andre, bidrar til alt som må til for å skape det som er årets aller største arrangement. Det er program fra morgen til kveld, med speidere, korps og øvrige som bidrar til barnetog, underholdning og alt som hører nasjonaldagsfeiringen til i kommunen vår. I tillegg til all tilrettelegging, koordinering og andre praktiske oppgaver for å sikre en trygg gjennomføring av alt som skjer.

I år blir det også en ekstra forebyggende innsats fra kommunens side, i samarbeid med politiet og natteravnene. 

- Medarbeidere fra kommunen skal ut i gatene, og vil være synlige trygge voksne allerede etter barnetoget og fram til kvelden, opplyser teamleder Camilla Andersen i team barn og unge. Ungdomskontaktene stiller med to ansatte, og vil sammen med SLT-koordinator Tone Faale, én helsesykepleier, samt flere ansatte fra fritidsklubbene i kommunen, drive oppsøkende virksomhet gjennom nasjonaldagen.

Fellesverket 1016 som driftes av Røde Kors åpner sine dører kl. 13.00, og Ungdommens kulturhus holder åpent fra kl. 17.00.

- Men allerede i forkant vil vi sende medarbeidere ut i gatene for å drive oppsøkende virksomhet, sier Andersen. Sammen vil de voksne bevege seg rundt i bybildet iført blå vester merket med Sarpsborg kommune, og jobbe oppsøkende og forebyggende mot unge. På ettermiddagen overtar frivillige fra natteravnene, og de ønsker å få med seg enda flere voksne til å gå.

- Det er viktig at voksne tar ansvar og er gode rollemodeller. Snakk med ungdommen om alkohol og festing før nasjonaldagen. Hold deg kjørbar og vær tilgjengelig for barna på 17. mai, og vit hvor de er. Sammen håper vi sarpingene vil være med på å skape en strålende og trygg feiring for alle, sier Tone Faale.

Gode råd til foreldre

  • Ungdom med foreldre som setter tydelige grenser, drikker mindre alkohol enn jevngamle som ikke har slike regler.
  • Vær en kjip foreldre, ungdom ønsker at du setter grenser
  • Vær tilgjengelig, eller at andre trygge voksne er kjørbare for å hente
  • Snakk med andre foreldre, blir enige om regler og hold oversikt over hvor de unge oppholder seg på 17. mai
  • Ikke la ungdommen sove borte når du vet at de skal på fest
  • Snakk med ungdommen om rusmidler og festing
  • Ikke send med alkohol. Ungdommen drikker det du sender med, og mer til!
  • Vær tilgjengelig for ungdommen, hold kontakt på telefon, og ta telefon når de unge ringer.
  • Vær selv en god rollemodell. Ha et bevisst forhold til alkohol, bruk alkovett på nasjonaldagen.


(Kilde: Sarpsborg kommune, Fredrikstad kommune og Av-og-Til)