>Ungdommer gir sommerferie-råd til foreldre

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Ungdommer gir sommerferie-råd til foreldre

Publisert: 19.06.2024

Ungdomsrådet i Sarpsborg har laget råd til foreldre for å skape en fin sommerferie.

Ungdomsrådet har også med seg Per Vidar Nielsen, som er psykiatrisk sykepleier i Sarpsborg. Sammen har de valgt ut temaene:

 • Gaming
 • Mental helse
 • Det å være trygge foreldre og få til en god samtale med ungdommen
 • Fritidsaktiviteter og møteplasser

Tips til gaming-foreldre

Se tips til gaming-foreldre:

Henrik er en dyktig gamer, og han vet at mange som liker gaming, spiller mer når det er skolefri. Han sier at det er viktig å la ungdommen i huset få spille ferdig runden sin, for det viser respekt for deres tid og interesser.

- Gi oss derfor beskjed, gjerne en time eller to i forkant dersom vi som familie skal noe, sier han.

- Gaming er en stor del av mange ungdommers liv, og det er en god måte for dem å slappe av og ha det gøy på. Men dere foreldre kan også finne måter å engasjere dem mer på, sier Stephan.

Prøv å undersøke hva som finnes i nærområdet som kan passe din ungdom sine interesser, som f.eks. sport, musikk, kunst eller andre aktiviteter. Ved å tilby ulike aktiviteter og støtte ungdommen i deres interesser, kan dere foreldre hjelpe barna til å trives og utvikle seg på en sunn måte.

-Vi ungdommer har også ansvar for å involvere foreldrene våre i både gaming og andre ting vi interesserer oss for på nett. Men det er også viktig at dere foreldre spør om å få være med på det vi gjør på nett, for på den måten kan vi knytte tettere bånd. Ved å være nysgjerrig og stille spørsmål, opplever vi at dere er til stede og støtter oss.

Mental helse

Se tips om mental helse for ungdom i sommerferien:

- For noen ungdommer er sommerferien en tid for avslapning og moro. Men for andre kan det være mye stress, ensomhet og andre mentale plager, sier Tuva og Ellen.

Det er flere grunner til at sommerferien kan være utfordrende for ungdommer: Rutiner brytes, man kan føle press til å ha det "perfekt" hele tiden, og noen ganger kan det være vanskelig å finne noe meningsfylt å gjøre. Dette kan føre til at mange føler seg isolert og alene.

Det er ikke alltid foreldre klarer å hjelpe sin ungdom alene, men i Sarpsborg finnes det flere tilbud for de ungdommene som sliter med vonde og belastende tanker. Det finnes også tilbud til foreldre.

Eksempler er helsestasjon for ungdom, som kan hjelpe til med alt innen psykisk-, sosial- og seksuell helse. I tillegg har vi ungdomskontaktene, som jobber oppsøkende og kan tilby samtaler om temaer som rus, familie, venner, seksualitet, mobbing og kriminalitet blant unge.

- Vi i ungdomsrådet har laget et skriv med oversikt over hvilke tjenester som finnes, kontaktinformasjon osv. Dette skrivet skal være ute på de fleste ungdomsskolene og videregående skolene i Sarpsborg. Benytt dette eller sjekk kommunens nettside for oversikt over hjelpetilbud.

Se også mer om helsetjenester for barn og unge her.

- Og til dere foreldre vil vi gjerne si: Husk at det å snakke om mental helse ikke trenger å være vanskelig eller skummelt. Åpenhet og forståelse kan gjøre en stor forskjell. Vis at du bryr deg, og vær der for barnet ditt. Med deres støtte kan vi få en sommerferie som er både gøy og meningsfull.

Å være trygge foreldre

Se råd til ungdomsforeldre fra psykiatrisk sykepleier :

Ungdomsrådet ønsket at Per Vidar Nielsen, som jobber som psykiatrisk sykepleier i Sarpsborg kommune, ved skolehelsetjenesten i videregående skole og Helsestasjon for ungdom, kunne komme med gode råd til ungdomsforeldre.

Per Vidar sier at betydningen av tydelige og omsorgsfulle foreldre som er gode rollemodeller, er avgjørende i ungdomstiden.

- Dere foreldre er de viktigste for barna. Vær PÅ barna selv om de ikke er "barn" lenger. Vi er foreldre hele livet og vår omsorg er ikke noe å spare på. Det er bedre å bli avvist av ungdommen, enn at vi som omsorgspersoner er med på å "avvise" fordi vi av gode intensjoner ikke vil "bry" dem, sier han.

- Har det oppstått konflikter med ungdommen, har foreldrene ansvaret for å ivareta en god relasjon. Det betyr i praksis at selv om en ikke er skyld i det som har skjedd, er det viktig å ta initiativ til reparasjon. Et ektefølt "unnskyld" (uten et men) kan gjøre underverker. Dette innebærer modellæring - at relasjonsbrudd kan repareres. Det viser også at omsorgspersonen tåler å stå i vanskelige følelser, og at ungdommen kan komme med det som er vanskelig i livet fordi forelderen kan klare å ta imot det. Dette vil gi ungdommen økt emosjonell kompetanse som de kan ta med seg videre i øvrige relasjoner, sier Ped Vidar.

- Min erfaring er at mange unge som sliter med psykisk helse, velger å ikke fortelle om sine utfordringer av omsorg for sine foreldre, da de ikke ønsker å gjøre foreldrene mer bekymret. Så ikke vær redd for å spørre, vær oppriktig interessert og ta dere tid til å lytte, er hans klare råd.

Ferie og fritid er for de fleste forbundet med gode opplevelser. Men for de som sliter, kan nettopp fravær av timeplan og struktur gi unormalt mye rom for grubling og bekymring. For noen kan nettopp dette være årsak til utfordringer knyttet til nok søvn og hvile.

- Vi som jobber i helse med ungdom, registrerer at dette er et økende problem. Nok søvn er helt avgjørende for å kunne mestre egen psykisk helse, og hverdagen med sine gleder og bekymringer, sier den psykiatriske sykepleieren.

- Så vær der for ungdommen, bekreft følelser og ikke bagatelliser, avfei eller avvis. Å unngå en følelse øker ofte smerten, og det ønsker vi ikke. En følelse er kun en følelse. Den kan være smertefull, men er ikke farlig.
Tips til foreldre i sommer: Gå på kino sammen med ungdommen deres, se for eksempel Disneys "Innsiden ut 2". En flott film som handler om følelser!

Møteplasser for ungdom

Se tips om møteplasser for ungdom:
 • Ungdommens kulturhus (UK):Ungdommene framhever at UK er et fantastisk sted for gaming, men at det også er mye mer enn det.

  UK arrangerer turneringer som gir en følelse av konkurranse og mestring, samtidig som at det er et sosialt sted der ungdommene kan møte andre og få venner med samme interesser. Og ikke minst, ungdommene får gratis mat der, noe som alltid er et pluss!

  På UK kan man også sette seg ned med andre og spille brettspill. Det kan være en fin måte å variere aktivitetene på, og oppmuntre til samarbeid og kommunikasjon.

  For å bli en god gamer er det viktig å ha gode rutiner i hverdagen og UK kan hjelpe med det. Gode rutiner er bra for både mental og fysiske helse, akkurat som hos andre idrettsutøvere.

Tips til aktiviteter for familier

Se ungdomsrådets tips til aktiviteter for familier i sommerferien:

I Sarpsborg har vi mange fine turområder som Tunevannet, Høysand, Børtevann og mange flere. Til Tunevannet, Feriehjemmet og Høysand går det busser flere ganger om dagen.

Hør gjerne med andre foreldre som har barn i samme klasse som barnet ditt, eller naboer eller familie, om de vil være med på noe. Terskelen trenger ikke være så høy, så lenge man koser seg sammen. Et godt råd er å inkludere barna i planleggingen av ferieaktiviteter, sånn at alle ønsker blir ivaretatt. Et annet tips er å planlegge en uke i forkant, så er alle forberedt.

Selv om man tror at man ikke har mulighet eller utstyr til forskjellige aktiviteter, så er det mulig å låne gratis utstyr til fritidsaktiviteter på Skattekammeret. De har både utstyr til teltturer, fisketurer, hengekøyer, SUP-utstyr, soveposer osv. Rett og slett alt utstyr du trenger for hele familien for å komme ut på tur.

Vi har også flotte strender, hvor det er mange muligheter for aktiviteter både på land og i vann. I Glengshølen kan man spille frisbee-golf, og sandvolleyballbane har vi både i Glengshølen og i Høysand. Har du lyst til å spille minigolf har vi det i Høysand og på torget.

Det er et variert ferie- og fritidstilbud i Sarpsborg i sommer, og her ser du en oversikt over mange av dem. 

La oss samarbeide for å skape et miljø hvor ungdommene kan ha det gøy, lære nye ting og bygge sterke bånd med hverandre. Vi oppfordrer foreldre til å skape en sommer som blir trygg og morsom for hele familien.

God sommer fra ungdomsrådet!