>Høy forurensning ved skytebanen på Bekkhus

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Høy forurensning ved skytebanen på Bekkhus

Publisert: 02.02.2016

Prøver fra bunnen i Tunevannet viser meget sterk forurensning med blyhaglrelaterte tungmetaller fra skytebanen på Bekkhus.

Norsk institutt for Bioøkonomi (NIBIO) har gjennomført undersøkelser av tungmetaller i jord og sedimenter i bunnen av Tunevannet ved Bekkhus skytebane etter oppdrag fra Sarpsborg kommune. Fylkesmannen er delegert myndighet til å føre tilsyn med forurensning fra skytebaner.

- Kommunen har likevel bestilt denne undersøkelsen som en del av flere andre arbeider med vannkvalitet i Tunevannet. Hensikten med undersøkelsene var å gi en innledende beskrivelse av forurensning ved skytebanen, sier Jon M. S. Myrli, enhetsleder for byggesak, landbruk og kart i Sarpsborg kommune.

Hele rapporten fra NIBIO kan du lese her.

Forurensing i vann og på land

Siden 1950-tallet har det vært drevet trening- og konkurranseskyting på leirduer. Banen har store deler av nedslagsfeltet sitt ut over vannet. Tunevannet er et viktig natur- og rekreasjonsområde i Sarpsborg. Det har derfor vært ønskelig å se nærmere på hvilken effekt skytebanen kan ha i og rundt Tunevannet.

I undersøkelsen ble det tatt åtte prøver av sediment i bunnen av Tunevannet fra vannkanten og ut mot bøyene som markerer sikkerhetssonen for skytebanen. I tillegg ble det tatt ut tre prøver av jorden på ti centimeters dyp ved standplass.

Analyser av prøvene viser at både sediment og jord er påvirket av tidligere aktiviteter ved skytebanen. Prøvene tatt av sedimentet, innenfor banens sikkerhetssone, er meget sterkt forurenset med blyhaglrelaterte tungmetaller. Både i jordprøvene og på bakken ble det funnet mye fragmenter av leirduer, patronhylser og patronhetter.

I rapporten konkluderes det med at opphold på skytebanen utgjør ikke noe større helserisiko. Inntak av fisk kan imidlertid være en potensiell eksponeringsvei for mennesker og vilt. Tunevannet har et stort antall fisk, deriblant gjedde, abbor, mort, brasme, gjørs, laue, hork og sørv.

Flere undersøkelser og opprydding

Det er behov for flere undersøkelser for å få mer kunnskap om eventuelle helsepåvirkninger og planlegge tiltak for opprydding.

Det er kjent at bly kan ha negative effekter på miljøet og mennesker. Norges jeger- og fiskerforbund innførte derfor forbud mot blyhagl i sine konkurranser i 1991 og i 2002 kom det offentlige forbudet mot bruk av blyhagl på skytebaner. Fra 2005 til 2015 var det totalforbud mot bruk av blyhagl i Norge. Det er ikke kjent at stålhagl utgjør noen stor potensiell forurensingsrisiko. Det er derfor først og fremst blyhagl fra før forbudet som utgjør et forurensingsproblem.

- Fylkesmannen, Sarpsborg og omegn jeger- og fiskerforening, og Sarpsborg kommune samarbeider nå om veien videre. Videre undersøkelser vil gi svar på omfanget av forurensningene og behovet for å rydde opp. Det er god dialog mellom aktørene og sammen skal vi vurdere hvordan fremtidig drift av skytebanen kan foregå, sier Myrli.