>Nytt tilbud til yngre personer med demenssykdom

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Nytt tilbud til yngre personer med demenssykdom

Publisert: 10.02.2022 Av: Ole Christian Foss

- Dette er et helt supert tilbud, med varierte og fine dager. Her får vi gjøre alt fra å bake rundstykker til frokost, til å snekre og dra på turer, sier Georg og Tore Willy. De er to av sarpingene som nyter godt av det nye aktivitetstilbudet til de som har fått påvist demenssykdom i yngre alder.

Dagsentertilbudet har vært etterlengtet, og er nå lokalisert i lokaler i Eplehagen bofellesskap. De som jobber her er både aktivitør og sykepleiere med erfaring og videreutdanning i demensomsorg. Denne uken var det offisiell åpning, med besøk av både kommunedirektør, direktører og politikere.
- Dette har vi ventet lenge på, og vi er glade for at vi nå har et slikt tilbud til innbyggerne våre. Det er flere som oppsøker hjelp og som får demensdiagnosen tidligere, og da er det flott at vi har et tilbud til de som har fått demenssykdom før de har fylt 65 år, og ikke bare de eldre, sier teamleder Liv Fjeld.

Hun får støtte av fagsykepleier Hege Walen Kristiansen.
- Hovedfokuset er at de som er her skal føle mestring og få meningsfulle hverdager. Det er individuelt tilpassede aktiviteter vi driver med, og det får vi til ved at brukerne selv er med på å planlegge ukene og aktivitetene.

Baker og bygger benker

Kristiansen trekker frem at det er mange aktiviteter som tilbys.
- Vi er mye på tur. Både i nærmiljøet, og i Sarpsborg ellers. Samtidig jobber brukerne med benker til uteområdet vi skal ha her, med bålpanne og det hele.

I tillegg til turer er det baking, quiz og spill, og de bruker tid på å snakke om nyheter og musikk som de hører og ser. Etter hvert vil det også komme tilbud om hukommelsesstimulerende terapi.
- Dette er et helt supert tilbud, med varierte og fine dager. Her får vi gjøre alt fra å bake rundstykker til frokost, til å snekre og dra på turer, sier Georg Imregh (61) mens Tore Willy Berggren (57) nikker bekreftende. De stortrives begge to.

Aktivitetstilbudet er mandag til fredag og det er plass til seks personer hver dag.
- Her kan man søke om plass en dag i uka eller flere, sier Fjeld.
Det understrekes at tilbudene også kan endre seg etter behovet i kommunen, slik at det også kan bli aktuelt med åpningstider også på kveldstid og i helger.

Variert og individuelt tilbud

- Dette betyr at vi begynner å få et verdifullt og mye mer variert tilbud. Vi vet at antallet personer med demens vil fordoble seg frem mot 2040, og det er ikke bare de eldre som får demens – det er også en del yngre. Derfor trenger vi et variert og individuelt tilbud til den målgruppen, slik vi får her, sier direktør helse Kirsti Skaug.
Assisterende direktør helse, Alice Reigstad mener dette er et viktig tilbud både for brukerne og de pårørende.
- De yngre har jo helt andre type interesser og et helt annet fokus enn de eldre med demenssykdom. Det er viktig å ivareta den enkelte gruppe. Dette er et kjempepluss for både brukerne og for de pårørende, og bidrar til at flere kan bo hjemme lengst mulig, sier hun.

Kontakt demensteamet for mer informasjon

Dersom du ønsker å vite mer om aktivitetstilbudet kan være noe for deg eller en du kjenner, kontakt demensteamet i kommunen: Kontaktopplysninger til demensteamet