>Øver på aktiviteter som er viktige for pasientene

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Øver på aktiviteter som er viktige for pasientene

09.06.2020

"Hva er viktig for deg" spør hjemmetrenerne hver gang pasientene skal starte med hverdagsrehabilitering. Her er det nemlig viktig å øve på de hverdagsaktivitetene som pasientene er motivert for å trene på.

De fleste trenger hjelp til å trene seg opp etter en skade eller sykdom. Det kan være de trenger hjelp til å smøre brødskiva, hente posten, eller gå i trapper. I stedet for å gjøre dette for dem, trener de sammen med dem.

- Alle ønsker å være selvstendige og klare mest mulig selv. Derfor veileder vi og trener sammen med dem, sier teamleder Kjærsti Lassen.

Hun sier at det er viktig at dette følges opp i alle ledd av tjenestetilbudet.

- Vi vil jo gjerne hjelpe, og det er lett å gå i hjelpefella. Hvis vi hjelper for mye, blir de mindre selvstendige. Derfor må vi fortsette å trene slik at de blir trygge på at selv kan mestre sin egen hverdag, sier Lassen.

Hva er viktig for deg-dagen

Det viktigste spørsmålet de stiller, er altså "Hva er viktig for deg". Dette spørsmålet stiller de slik at pasienten kan trene på den aktiviteten de ønsker å mestre selv, og som gir de mest mulig hverdagsglede. I dag er det "hva er viktig for deg"-dagen. En dag som blir markert i hele landet.

- Pasientene må eie sin egen rehabiliteringsprosess. Dersom de ikke gjør det som er viktig for dem, får vi heller ikke motivert dem, sier teamlederen.

Tar smittevernhensyn

Da koronapandemien kom til Norge og skoler og andre tjenester stengte, tok hverdagsrehabiliteringen pause. De pasientene som hadde behov, ble overført til hjemmetjenesten eller andre tjenester for en periode. Fra midten av mai, var de i gang for fullt.

- Vi tar nødvendige smittevernhensyn, trener ute der vi kan det, holder avstand så mye som mulig og veileder mer på avstand, men vi er nå i gang igjen, sier teamleder Kjærsti Lassen.

Hverdagsrehabilitering startet som et prosjekt i 2014. Fra 2016 var de i gang i ordinær drift. Hittil i år har 93 pasienter fått et opptreningstilbud. I 2019 var det 214 pasienter med opptreningstilbud og i 2018 var det 226 pasienter med opptreningstilbud.

Les mer om hverdagsrehabilitering her.