Viderefører samarbeidet med Av og til
Sarpsborg kommune fortsetter det rusforebyggende arbeidet i samarbeid med alkovettorganisasjonen Av-og-til.
Nylig ble en ny fireårig samarbeidsavtale undertegnet av ordfører Magnus Arnesen og rådgiver Marte Sletten fra Av-og-til.
Se også informasjon om Av-og-til på kommunens nettside.
-Bevisst forhold
Representanter fra politiet, Redningsselskapet, Idrettsrådet, virksomhet forebyggende tjenester og avdeling samfunnshelse var også med på møtet da den nye samarbeidsavtalen ble signert.
- Sarpsborg har en god og fornuftig alkoholpolitikk. Av-og-til er et godt begrep på holdningen vi har når vi jobber med alkoholpolitikk, og Sarpsborg skiller seg faktisk litt ut fra andre kommuner ved at vi har et mer bevisst forhold til det, sier ordfører Magnus Arnesen. Det var dermed ingen tvil om at samarbeidet med Av-og-til skulle videreføres, da samarbeidsperioden var over.
Av-og-til samarbeider med en rekke kommuner rundt omkring i landet, og bidrar til lokaltilpasset rusforebygging.
- Sarpsborg kommune er en av de eldste samarbeidskommunene til Av-og-til, og vi setter stor pris på videreføring av avtalen, sier Marte Sletten som er ansvarlig for kommunesamarbeidet i Av-og-til. Allerede i 2003 ble Sarpsborg en Av-og-til kommune, og kommunen samarbeider med en rekke enkeltpersoner og miljøer i det rusforebyggende arbeidet.
- Det er veldig godt å ha et samarbeid som funker, og vi setter også pris på kommunens tilnærming til de under 18 år, påpeker politistasjonssjef Beatrice Bøe.
Møter innbyggerne
Satsningsområdene til Av-og-til i perioden 2021-2025 er folkehelse, barn og unge, båt og sjøliv, ungdom- og alkohol og idrett.
Lokalt er det også jevnlige aktiviteter i det rusforebyggende arbeidet, både aktiviteter, pressehenvendelser og kampanjer i sosiale medier.
- I samarbeid med Redningsselskapets frivillige sjøredningskorps Skjeberg (RSRK) har vi blant annet delt ut lakrisbåter og gitt informasjon om båt og sjøliv, vi deltar i trafikkampanje til bilførere i samarbeid med politiet og ønsker å ha en dialog med idretten om retningslinjer for alkohol i klubbene. Vi har også et viktig samarbeid med familiesenterne i det forebyggende arbeidet, sier kommunens Av-og-til koordinator Liv-Torill Osland Lunde.
Allerede i 1981 ble organisasjonen etablert, men da under navnet Alkokutt. I 2007 ble navnet endret til Av-og-til, og i dag er 44 organisasjoner medlemmer, og mange deltar i samarbeid rundt kampanjer både lokalt og nasjonalt.
- Vi er ikke en avholdsorganisasjon, men jobber for å kommunisere rundt mer bevisste alkoholvaner. I dag har vi 61 av-og-til-kommuner, sier Sletten.