Hopp til hovedinnholdet

Kommunefolk

>Alieu åpner nye dører

Innhold

Alieu åpner nye dører

Publisert: 31.03.2017 Av: Christian Nicolai Bjørke

Alieu Jaiteh tror at hans flerkulturelle bakgrunn gjør at feierne kommer inn i flere hus i Sarpsborg.

Klokken er 08.00. I garderoben på brannstasjonen står en høy, kraftig bygd mann og skifter. Snart skal han ut på tilsynsrunde.

Det er et halvt år siden Alieu Jaiteh begynte som feierlærling. Første dag ble han tatt med ut på et av de høyeste husene i Sarpsborg. Det var like greit å begynne på toppen.

– Jeg var litt skjelven i kroppen etterpå, men siden har det bare blitt lettere og lettere, sier han.

Ikke på første forsøk

Første gang han søkte om å bli feier, kom han ikke inn. I stedet begynte han som lærling i betongfaget, tok fagbrev og begynte å jobbe. Men tanken på å bli feier slapp aldri taket helt, og en dag sendte han inn en ny søknad på impuls.

En varm sommerdag han sto og støpte betong, kom telefonen: Om han kunne tenke seg å bli feierlærling? Jaiteh trengte ikke lang tid på å bestemme seg.

– Jeg trives veldig godt og angrer ikke. Her har jeg gode muligheter til å utvikle meg, sier han.

I Sarpsborg kommune er det 7 fagarbeidere og 2 lærlinger.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Se video av feier Alieu og andre filmer fra Sarpsborg kommune på Youtube

Lettere i solbyen

Sammen med en kollega går han fra dør til dør i Storgata i Sarpsborg og sjekker at husstandene har røykvarslere, rømningsveier og fungerende brannslukningsapparater. Feierne har delt året inn i to. I vinterhalvåret utfører de tilsyn med husene. Om sommeren gjør de selve feiingen.

Sola skinner og Jaiteh går i t-skjorte selv om det fortsatt ligger snø på bakken.

– Det beste med jobben min er variasjonen med at vi er både inne og ute, sier han.

22-åringen flyttet fra Bergen til Sarpsborg for litt over to år siden. Han tror det er lettere å utøve yrket sitt her enn i den regnfulle vestlandshovedstaden.

– Jeg er glad jeg er feier i solbyen Sarpsborg, sier han og ler.

Fakta om feievesenet i Sarpsborg

* I Sarpsborg feievesen er det sju feiersvenner og to lærlinger.

* Feiing er viktig for å hindre at branner oppstår. Feierne bruker også tid på å forebyggende arbeid, som tilsyn og informasjon.

* Dette kontrolleres på tilsyn: Om det er skader på ildstedet, avstand til brennbart materiale, pipeløp fra bunn til topp, røykvarslere og kontroll av slukkeutstyr.

* Det året brann- og feievesenet har tilsyn i boligen din, blir pipa ikke feiet. Du må likevel betale tilsyns- og feiegebyr, siden denne summen er fordelt over fire år.

* Det er lovpålagt med feiing og tilsyn.

Flere dører åpner seg

Jaiteh er halvt gambisk, og har fått tilbakemeldinger på at hans flerkulturelle bakgrunn har åpnet nye dører i kommunen.

– Det kan være en fordel når man skal kommunisere med innbyggere fra andre kulturer. Det er ikke opplagt for alle hva en feier skal gjøre i huset ditt. Derfor er det viktig å bruke tid på å forklare hva en feier er for noe, sier han.

Han opplever å bli møtt med velvilje når han peker på ting som må utbedres.

– De fleste hører på oss når vi foreslår tiltak, sier han.

Hyttetur

Etter tilsynsrunden er det tilbake til kontoret for å gjøre papirarbeid. Lærlingene må også ta i et tak på verkstedet som ligger i brannstasjonen. Her lager de ulike redskaper som de får bruk for i yrket. For eksempel en kreis, som man bruker til å rense piper med. Den er laget av tynne metallremser som er bundet sammen med en tjukkere metallstang.

Sammen med de mer erfarne feierne jobber Jaiteh med å planlegge årets feiing av hytter. Fra 1. januar 2016 ble nemlig fritidseiendommer også omfattet av kravet om feiing og tilsyn.

– Det blir spennende, for de fleste hyttene ligger jo langt ut i skauen. Det kan hende vi må ta båt for å komme fram. Det aller gøyeste hadde vært om vi fikk helikoptertur, sier han.