Hopp til hovedinnholdet

Kommunefolk

>Bare gutta får møte Per Vidar

Innhold

Bare gutta får møte Per Vidar

Publisert: 31.03.2017 Av: Christian Nicolai Bjørke

En gang i uka stenger spesialsykepleier Per Vidar Nielsen døra for jentene. Torsdag er guttedag på helsestasjonen.

Klokka er 14.56. Per Vidar Nielsen åpner kontordøra på Helsestasjonen for ungdommer. To gutter har kommet inn i gangen og ser litt rådville rundt seg.

 – Dere vil vel kanskje inn til meg, dere?

Guttene mumler noe om testing og blir vinket inn på et kontor.

Herrkules

Per Vidar er utdannet psykiatrisk sykepleier, men av kollegene blir han bare kalt helsebror. Han deler mesteparten av arbeidstiden sin mellom fire videregående skoler: Greåker, Kalnes, St. Olav og Borg.

Men to timer hver torsdag sitter han på et lite kontor i sentrum og har en åpen dør kun for gutter. Tilbudet heter Herrkules og har vart siden 2001.

– Vi så at mange gutter snudde i døra når de så et venterom fullt av jenter. Jeg tror det er en litt høyere terskel for gutter å oppsøke helsestasjonen, og de trives ikke på venterom, sier Per Vidar.

Sarpsborg sanitetsforening gikk inn med midler for å få tilbudet opp å gå.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Bare gutta får møte Per Vidar. Se film av han og flere andre filmer fra Sarpsborg kommune på YouTube.

Stor økning

Det hele startet rolig. I hele 2003 var det 15 gutter som oppsøkte Herrkules. I 2016 lå tallet på 600. I gjennomsnitt er det innom 4-5 gutter i løpet av en vakt. Kontoret er bemannet med to psykologer og en sykepleier.

– Det er ikke alltid det kommer noen. Av og til er det fullt venterom, andre ganger ganger sitter jeg her alene og drikker kaffe, sier Per Vidar.

– Men det er så viktig at når ungdommene faktisk kommer og søker hjelp, må vi stå parat.

Han understreker at det er åpent for gutter alle de andre dagene Helsestasjonen for ungdommer har åpent.

Tester hverandre

– Mange kommer for å hente kondomer eller teste seg for klamydia. Men det er ikke bare vi som tester dem, noen ganger tester de oss ved å snakke om noe annet før de kommer inn på det de egentlig vil snakke om. Det kan være psykisk helse eller problemer hjemme med mamma og pappa, sier Per Vidar.

Per Vidar tror det har en betydning at han er mann.

– Jeg tror det er lettere for gutter å ta kontakt med meg. Jeg opplever også at det er mange samlivsbrudd der ute, og mange pappaer som svikter, noe som gjør at flere av guttene har behov for en mannsfigur i hverdagen, sier han.