Hopp til hovedinnholdet

Kommunefolk

>Bare det beste er godt nok for Mari

Innhold

Bare det beste er godt nok for Mari

Publisert: 31.03.2017 Av: Christian Nicolai Bjørke

Hver onsdag kommer Mari Anne Nygård to timer for tidlig på jobb for å lage hjemmelaget potetstappe til psykisk utviklingshemmede.

Klokka er 15.40. Det er fortsatt nesten to timer til Mari Anne Nygård begynner på jobb i Klubb Gledessprederen, men hun er allerede dypt nedi balja med poteter. En etter en dumpes nyskrelte poteter oppi gryta.

– Jeg kunne laget potetstappe fra pose, men det blir ikke helt det samme, sier hun.

Ordentlig måltid

Klubb Gledessprederen er et tilbud til funksjonshemmede i Sarpsborg kommune. Her kan man spille bordtennis og biljard, lage mat og danse til Grease og Ole Ivars. Dessuten kan du kjøpe Maris hjemmelagede potetstappe – grunn nok til at mange kommer.

– Mange av støttekontaktene kommer rett hit fra en annen jobb. De vet at det er pølser og varm potetstappe her, så det blir middagen for dem den dagen. Da er det greit at det er et ordentlig måltid, sier hun.

Tilbudet om potetstappe var allerede etablert da Mari begynte å jobbe her. Den gang var det litt under 40 brukere på klubbkveldene. Nå er ofte opp mot 80 – og enda kunne det vært flere.

– Vi har ikke reklamert så mye, for vi har ikke så god plass. Men det blir bedre når vi etter sommeren flytter til kjelleren på Sarpsborg scene.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Se video av klubbleder Mari og andre filmer fra Sarpsborg kommune på Youtube

Alltid en temafest

Mari flytter på bordene og pynter med papirduk og fargerike ledlys.

– Det er viktig at det blir litt hjemmekoselig her, sier hun.

De ansatte ved Gledessprederen er opptatt av temafester. Karneval, sommerparty, sjørøverfest, halloween og juleavslutninger – Mari er opptatt av at det skjer noe og hun jobber gjerne ekstra for at de som kommer skal kose seg.

– Sånn tror jeg det er for alle oss som jobber med barn og unge. Jeg vet om to 20-åringer som har hjulpet til her siden de var 16 år. Ho ene har lagt ned 150 gratistimer og ho andre nærmer seg 130. Klubben er bare åpen fire timer i uka, så da kan du tenke det hvor mye de har hjulpet til. Og nå utdanner de seg å jobbe med psykisk utviklingshemmede.

Mari nikker for seg selv.

– Det sier litt om ungdommen i Sarpsborg, tenker jeg.

Fritidsklubber i Sarpsborg

* Fritidsklubber er en måte å sikre barn og unge et sted å være i fritiden. På fritidsklubbene i Sarpsborg har alle rett til å delta – uansett bakgrunn.

* Det finnes fem bygninger som huser fritidsklubber: Hannestad fritidsklubb, Valaskjold fritidsklubb, Ungdommens kulturhus, Hornnes fritidsklubb og Hafslund fritidsklubb «Huset» som også huser Klubb Gledessprederen.

Gleden i øynene

Mari understreker at det er hun selv som bestemmer at hun vil jobbe ekstra. Det gir henne nemlig mye.

– Selv om jeg gjør mye, kommer tidligere og blir sliten, så blir jeg sånn deilig sliten. For jeg vet at det jeg gjør blir satt pris på. Når du ser den gleden som er i øynene på folka som er her, er det takk nok.

Det er ikke noe hun må gjette seg fram til. Brukerne på Gledessprederen er flinke til å si ifra.

–Det var en litt eldre dame med Downs syndrom som kom bort til meg og ga meg en lang klem og takket for alt jeg gjorde her. Da ble jeg skikkelig rørt. Ho er vanligvis ei som er ganske stille av seg. Så det hun sa betydde mye for meg, sier Mari.